Συκιά

Συκιά

Η Συκιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σιθωνίας Χαλκιδικής, και απέχει από τη Θεσσαλονίκη 160 χλμ. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της χερσονήσου και φημίζεται για την μεγάλη παραλία που έχει αλλά και για την ιστορία της, αφού έχουν ανασκαφεί ευρήματα από τον 11ο αιώνα π.Χ. Ο παλιός οικισμός αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Οι 2300 κάτοικοι της ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η παραλία της Συκιάς είναι μία μεγάλη αμμώδης παραλία με ρηχά νερά που απέχει από το χωριό 3 χλμ. Είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία και ενδείκνυται για οικογένειες και λάτρεις της φύσης. Επίσης υπάρχουν πολλές μικρότερες παραλίες που χωρίζονται από κολπίσκους. Στην κυρίως παραλία του χωριού υπάρχουν δύο παλιοί ανεμόμυλοι που αξίζει να δείτε από κοντά. Επίσης στην παραλία υπάρχουν ταβέρνες στις οποίες μπορείτε να φάτε φρέσκο ψάρι και να πιείτε καφέ.

Στο χωριό υπάρχει ιατρείο, σούπερ μάρκετ και αρκετά καταστήματα από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε ό,τι χρειαστείτε.

Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται ένας  λόφος με το όνομα Κούκος καθώς υπάρχει και ένας παλιός οικισμός και νεκροταφείο, που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου. Πολλά χειρόγραφα αναφέρονται στην Συκιά με το όνομα Λόγγος. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όλη η περιοχή ανήκε στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.