Πόρτο Κουφό

Πόρτο Κουφό

Το Πόρτο Κουφό είναι ένα μικρό και ήσυχο ψαροχώρι που μοσχοβολάει φρέσκο ψάρι. Απέχει από το Νέο Μαρμαρά 25 χλμ και για να φτάσετε εδώ θα περάσετε μέσα από μια ειδυλλιακή πευκόφυτη διαδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη. Το Πόρτο Κουφό είναι το ασφαλέστερο και μεγαλύτερο (σε βάθος) φυσικό λιμάνι στην Ελλάδα και αποτελεί το μέρος όπου όλα σχεδόν τα ψαροκάικα της περιοχής αδειάζουν τις ψαριές τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Πόρτο Κουφό και στις όμορφες ψαροταβέρνες του θα φάτε το πιο φρέσκο ψάρι σε όλη τη Χαλκιδικής.

Το Πόρτο Κουφό περιγράφεται από τους αρχαίους ως το “Κουφό Λιμάνι”. Πίστευαν ότι ο καθένας μέσα στο κόλπο του Πόρτο Κουφό, δεν μπορούσε να ακούσει κανένα θόρυβο από τη θάλασσα. Έτσι, για τους επισκέπτες που αναζητούν μια θέση ηρεμίας πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές στις λίστες των διακοπών τους. Η θέα του λιμανιού από την κορυφή είναι μοναδική. Τεράστια βράχια, υψώνονται πάνω από ένανκόλπο, ο οποίος μοιάζει με λίμνη, αφού το μικρό άνοιγμα προς τη θάλασσα είναι μόλις ορατό. Κατά μήκος της ακτής υπάρχουν σπηλιές, σε  μερικές από τις οποίες μπορείτε να εισέλθετε με σκάφος. Ένα πολύ εντυπωσιακό μέρος είναι τα Καρτάλια, το νότιο ακρωτήριο της Σιθωνίας. Μπορείτε να φτάσετε εκεί μόνο με σκάφος.

Γερμανικά υποβρύχια στάθμευαν εδώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω του απύθμενου βάθους του λιμανιού αλλά και λόγω της γεωγραφικής του θέσης που προσφέρει άμεση πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος.